TPMS

Vad är TPMS?

TPMS står för Tyre Pressure Monitoring System och är ett system som blir allt vanligare i nya bilar. TPMS är ett däcklufttrycksövervakningssystem som sänder information om lufttrycket i däcken till föraren under körning.

Det finns två grundtyper av TPMS på marknaden

Indirekt TPMS som mäter skillnader i rotationshastighet mellan de olika hjulen, vilket görs genom ABS-systemet. Indikerar med en symbol om lufttrycket sjunker.

Direkt TPMS som mäter lufttrycket i alla däck via sensorer i varje hjul. Visar det aktuella lufttrycket i däcken och indikerar med en symbol vilket däck som tappat lufttrycket. Det direkta systemet kommer sannolikt bli det vanligaste.

Så säger regelverket om TPMS

Direktivet om TPMS kommer från EU och trädde i kraft 1 november 2012 och gäller alla nya europeiska bilmodeller. Från och med november 2014 skall alla nytillverkade bilar ha TPMS-systemet. Reglerna gäller för personbilar med en totalvikt på högst 3500 kg avsedda för persontransporter med max nio sittplatser (fordonskategori M1).

Direktivet är ett led i att få ner utsläppen från trafiken och samtidigt spara pengar för den enskilde föraren i minskat däckslitage och lägre bränsleförbrukning tack vare rätt lufttryck i däcken.

Fördelar med TPMS

Mindre bränsleförbrukning
Mindre CO² utsläpp
Mindre däckslitage
Kortare bromsstäcka
Lägre risk för vattenplaning

Ring oss på 035-21 03 14 för offert och mer information!

 

Boka tid hos oss
tpms
continental logotyp
nokian tyres logotyp
bridgestone vit logotyp
Firestone logotyp
ocl brorssons logotyp
rautamo logotyp
specialfälgar logotyp
point s tires logotyp